LoOk Me.....

wElCoMe tO My LiFe.....
DaN iNi LaH kEhIdUpAn KaMi.......

aPa YaNg PaStI sEtIaP mAnUsIa AkAn MeRaSa KeBaHaGiAaN tAk KiRa DiDuNiA aTaU aKhIrAt.... KeRnA iTu JaNjI ALLAH S.W.T


Jumaat, 13 April 2012

Bila dilanda tekanan dan dukacita


       sebagai seorang manusia biasa, kita tidak akan dapat lari daripada bebanan dan ujian. kerap kali kita dilanda ujian dengan rasa esdih dan dukacita, tasa lemah dan malas, rasa kedekut dan penakut, bebanan hutang dan tekanan daripada penindasan orang.

Siapakah yang akan bersedia menjadi 'teman' buat kita kongsikan dugaan dan ujian yang menguja empunya diri ini dan hari ke hari? Mungkin untuk tempoh yang panjang?

Kesediaan manusia terbatas, kesabaran manusia terhad, kemurahan manusia bersempadan dan kita amat memerlukan bantuan yang berpanjangan serta mungkin di luar kemampuan manusia biasa.

Rasulullah SAW mengajar kita agar sentiasa mendambakan diri hanya kepadaNya semata-mata. kepadaNya kita menghambakan diri dan kepadaNya jua kita memohon segala pertolongan.

"Ya ALLAH, aku berlindung denganMu daripada dukacita dan rasa sedih; aku berlindung denganMu daripada lemah dan malas; aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan penindasan orang."

Kisahnya,
Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke masjid lalu terserempak seorang yang dipanggil Abu Umamah. Rasulullah SAW bersabda kepadanya: " Wahai Abu Umamah, aku lihat engkau duduk di masjid bukan pada waktu solat kenapa? " Jawab Abu Umamah: " Dukacita dan hutang menyelubungiku, wahai Rasullah!"

Jawab Rasulullah: " Mahukah kamu aku ajarkan suatu bacaan jika kamu membacanya ALLAH akan menggilangkan rasa dukacita dan melangsaikan hutangmu." Abu Umamah menjawap : " Ya, Wahai Rasullah.".. Baginda bersabda " Apabila tiba waktu pagi dan petang bacalah :
اللهم إني أعوذ بك من الهم والحزن .. kata Abu Umamah: " aku membaca doa tersebut, lalu ALLAH menghilangkan rasa dukacita dan melangsaikan hutangku." ( Riwayat Abu Daud daripada Abu Said al-khudri ).

Ada baiknya kita beramal dengan doa ini pada setiap pagi dan petang agar terbina keakraban hubungan dengan ALLAH SWT. Doa ini adalah sebahagian daripada 'Al-Ma'thurat', yang bermaksud amalan wirid, zikir dan doa yang berteraskan al-Quran dan al-Sunnah dan al-Sunnah yang diamalkan oleh Nabi SAW dan dikumpulkan oleh al-Imam al-Syahid Hassan Al-Banna untuk menjadi manusia soleh.

Tanpa hubungan yang akrab dengan ALLAH jiwa kita menjadi keluh kesah keran tiada kedamaian. Benarlah kata-kata Syeikhul Islam dalam al-Kalimuttayyib: " Tanpa zikrullah secara istiqamah, diri itu umpama ikan yang tercampak keluar dari airnya."

Mari kita ingat janji ALLAH SWT di dalam A-Quran yang bermaksud,
"... Barangsiapa bertaqwa kepada ALLAH, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar bagiNya, dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa bertawakal kepada ALLAH, nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusanNya. Sungguh, ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu." ( Surah At-Talaq, 65:2-3 )


sumber : iluvislamp/s :::: alhamdulillah.. ampunkan segala dosa dan sangka buruk ku semalam ini Ya ALLAH...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan