LoOk Me.....

wElCoMe tO My LiFe.....
DaN iNi LaH kEhIdUpAn KaMi.......

aPa YaNg PaStI sEtIaP mAnUsIa AkAn MeRaSa KeBaHaGiAaN tAk KiRa DiDuNiA aTaU aKhIrAt.... KeRnA iTu JaNjI ALLAH S.W.T


Sabtu, 21 April 2012

bila keseorangan


andai masa boleh diputar pasti semua orang nak memilih arah dan cara kehidupan masing-masing kan?? ( indah ye ) memilih siapa jodoh yang kita CINTA dan SAYANG.. tapi kekal ke sampai ke hujung nyawa.. semua itu RAHSIA yang Maha Esa.. sebab tu kita hanya merancang ALLAH yang menentukan mana yang terbaik untuk diri kita semua.. kadang apa yang kita suka belum tentu baik untuk diri kita dan kadang benda yang kita tak suka itulah perkara yang terbaik untuk kehidupan kita..


bila keseorangan apa yang kita nampak?? pasti kuasa ALLAH kan.. Dia lah sebaik-baik pentabdir Alam Semesta.. walau diuji dengan pelbagai masalah dan bebanan namun Dia tetap dihati kecil kitakan.. mama tak la pandai agama tapi sekadar ingatan untuk diri sendiri.. muasabah diri orang kata !.. mama tak penah salahkan sesiapa atas semua yang berlaku dalam hidup mama ni.. salah diri sendiri.. yang baik semua dariNya dan mana yang tak baik semua dari diri sendiri.. kalah pada hasutan Syaitan, tunduk pada kata hati tanpa berpandukan akal dan ajaranNya..


sekarang bila bersendirian, mama rasa tenang.. rasa lebih mensyukuri nikmat kehidupan.. sudah memaafkan perkara yang lepas..  sampai bila nak berdendamkan, takde kesudahannya.. mama pun da ada papa, lelaki yang berjaya membuka hati ini untuk kali ke3.. dan insyaallah dialah kekasih mama yang terakhir sampai ke Syurga ALLAH.. mama berazam untuk bersikap lebih positif dalam menjalani kehidupan berkeluarga selepas ini.


"Rumahtangga akan aman dan bahagia apabila kita mengetahui hak seorang suami dan kedudukannya serta apa hak dan kedudukan kita sebagai seorang isteri didalam sebuah keluarga"


suka kan ayat kat atas tu??? itulah rahsia yang mama pegang sekarang..dan lain rahsianya adalah ambil masa duduk bersendiri dan muasabah diri.. tanya diri apa yang kita da buat hari ni?? baik ke tidak?? ALLAH, suami, mak ayah redha ke tidak?? kalau betol2 kita menyelami hati kita sendiri pasti airmata keinsafan akan menitis dengan sendirinya.. sesungguhNya mama manusia yang tidak SEMPURNA... tetapi sentiasa membaiki diri ke arah kesempurnaan.. itu pasti !


biar tak cantik dimata orang, asalkan saya cantik disisiNya.. insyaallah
mood :: suka termenung ::


✿ܓ♥Dalam suka dan gembira, pasti akan ada masanya terselit duka.. dalam senang dan bahagia, pasti ada akan tibanya derita.. setiap ketentuan ALLAH itu punya seribu hikmah disebaliknya...

Jika ALLAH takdirkan terlebih dahulu derita, Dia inginkan kita lebih bersyukur dan menghargai saat bahagia.. Dan jika ALLAH ditakdirkan dugaan derita setelah kita bahagia.. agar kita tidak terleka  dan alpa dengan kesenangan dunia . ✿ܓ♥ "p/s ::: ada masa dan ketikanya, mama pasti akan berkata " tak sangka kita da kawin sayang".. alhamdulillah
Tiada ulasan:

Catat Ulasan