LoOk Me.....

wElCoMe tO My LiFe.....
DaN iNi LaH kEhIdUpAn KaMi.......

aPa YaNg PaStI sEtIaP mAnUsIa AkAn MeRaSa KeBaHaGiAaN tAk KiRa DiDuNiA aTaU aKhIrAt.... KeRnA iTu JaNjI ALLAH S.W.T


Khamis, 29 Disember 2011

berikan mama kekuatanMu...


tak semua yang kita impikan, kita akan dapat..
tak semua yang kita rancang, akan terlaksana dengan sempurna...
tak semua yang kita bicarakan seiring dengan perbuatan kita..

kadang hati menjadi lemah langlai.. kenapa mama Ya ALLAH.. mama jua ingin melihat impian terlaksana.. apa yang dirancang, menjadi dan tersusun indah.. dan apa yang dibicarakan seiring dengan tingkah dan laku si pembicaranya.. arrrgggghhhh... andai airmata yang mengalir ini mampu mengubati kesakitan itu mama rela.. namun air mata hanyalah satu naluri perasaan yang boleh menenangkan perasaan walaupun ia tidak dapat menyelesaikan masalah sama sekali. itu pasti !!!!


redha???
redha atau terpaksa menerima.. sama aja kan.. apa yang pasti perjalanan ini harus diteruskan.. walau ia luka yang berpanjangan.. walau laluannya lalang berduri.. hanya airmata peneman sepi.. mengharap kesakitan itu berlalu pergi tanpa perlu mama menoleh kekiri ke kanan malahan kebelakang sekali pun mama tak mahu.. kerna mama tak mampu untuk berbuat apapun selain menyerah kepada yang Berkuasa..


memujuk???
memujuk atau terpujuk.. sama aja kan.. mama hanya dipandang seperti batang kayu buruk.. disinggah orang untuk melepaskan penat lelah lalu berlalu pergi tanpa sepatah ucap atau lambaian akhir.. mengeluh sendiri itulah yang memujuk hati agar terus bertahan dari cubaanNya.. dengan harapan ada sinar cahaya kebahagiaan dipenghujung penantian.


selama 3 tahun ni, mama belajar menerima segala ketentuanNya.. kadang mama pasrah.. kadang mama lelah, kadang mama berdiri megah, kadang mama terpaksa mengalah.. belajar hidup dengan kaki sendiri.. walaupun kesakitan yang berpanjangan terpaksa ditanggung, dirawat dan dibelai sendiri.. andai masa boleh diputar, pasti mama mahu yang indah-indah saja.. tapi mama hanya insan ALLAH yang lemah.. yang lalai dalam aturan dan cubaanNya.. lalu beginilah akhirnya..


berjuang..
untuk apa mama perlu bangkit kembali.. kerna semua yang mama impikan tidak dapat mama kecapi.. tapi mama kan orang ISLAM ada Iman dan Akal.. mama harus yakin dengan Janji ALLAH.. Dia tidak akan menguji hambaNya, mengikut kemampuan hamba itu sendiri.. indahkan Janji ALLAH.. tapi mampukah mama bertahan.. insyallah hanya itu yang mampu mama lafazkan.. mama sedang berusaha untuk bertahan demi Janji itu..


Sabda Nabi s.a.w : "Berdoalah kamu kepada ALLAH dalam keadaan kamu yakin dengan kemustajabanNya. Ketahuilah sesungguhnya ALLAH tidak menerima doa dari hati yang lalai" 
( Riwayat Al-Tirmizi )Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


p/s ::: masih terasa indahnya saat bergelar seorang isteri.. rindu gurau senda anak-anak ketika bersama 'abah aka suami'.. namun apa daya.. semoga mama kuat.. insyallah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan