LoOk Me.....

wElCoMe tO My LiFe.....
DaN iNi LaH kEhIdUpAn KaMi.......

aPa YaNg PaStI sEtIaP mAnUsIa AkAn MeRaSa KeBaHaGiAaN tAk KiRa DiDuNiA aTaU aKhIrAt.... KeRnA iTu JaNjI ALLAH S.W.T


Khamis, 1 Disember 2011

teruskan perjalanan

kita perlu belajar menerima takdir hidup kita, masa akan terus berjalan hingga nafas terputus dari dada, andai lemah dan habis upaya nescaya tangisan tiada sudahnya... bersyukurlah dengan segalanya, tiada derita yang menemani selamanya, bahagia itu ada bila kita belajar untuk REDHA...


rasanya telah banyak perubahan yang berlaku dalam hidup mama ni.. berubah 100%.. teruskan perjalanan walau ada ketika perjalanan terganggu dek halangan-halangan yang datang silih berganti.. yap.. teruskan perjalanan sampai kepenghujungnya. dalam sabar mama bersyukur, dalam musibah airmata jadi peneman dan doa menjadi perisaiNya..


hari ni pun da masuk 1.12.2011 bulan penghujung untuk tahun 2011 ni.. lagi sebulan nak masuk tahun baru 2012.. makin besar perbelanjaan harian..  makin besar jugak tanggungjawap mama pada keluarga.. sekarang rumah bahau da takde penyewa... mama kene tanggung 2 buah rumah.. alhamdulillah dalam serba kekurangan dapat jua mama lunaskan bayaran bulanan walaupun ada yang terlewat dari tarikh yang ditetapkan... sedih??? sapa yang tidak sedih.. menguruskan 2 buah rumah tanpa ketua keluarga.. mama lah ayah mama lah ibu.. mama lah raja mama lah permaisurinya dan mama jualah pembantu rumahnya.. huhu.. sabar aja la.. mengeluh itu adat dalam terus menjalankan perjalanan kehidupan ..dan jangan lupa bersyukur dalam apa jua situasi yang menimpa kerna itulah tanda kebahagiaan kita di muka bumi ini. .


ada masa kita diatas.. disitulah terukur segala kebahagiaan, kenikmatan, kesyukuran, senyuman indah terlihat.. ada apabila kita dibawah.. dan disitu jualah tergambar segala penderitaan dan keresahan dalam meniti ujian kehidupan sebagai kalifahNya.. " Mintalah pertolongan ( kepada ALLAH ) dengan sabar dan solat (Al-Baqarah : 153) .. itulah sebaik-baik pertolongan... insyaallah..


kadang bila perasaan dicalit rasa kekecewaandan dihantui masalah yang rumit, ingin rasanya mama pindah dan duduk dirumah kita sendiri sayang.. namun tanggungjawap kepada wan dan atok mematahkan keinginan mama yang 1 ini.. terasa amanah untuk menjaga mereka itu dibahu mama.. biarlah kadang orang menyatakan mama mementingkan diri sendiri dan mempergunakan wan dan atok untuk menjaga anak-anak sedangkan mama leka berhidur diluar.. ahhh tidak mengapa kerna orang tidak paham keadaan mama.. tidak mengerti situasi kita kan sayang..biarlah.. semoga ALLAH mengampunkan dosa-dosa kita atas pemikiran yang tidak baik tentang orang lain.. amin


mama jua ada perasaan sama dengan kalian semua iaitu ingin BAHAGIA.. ya mama ingin BAHAGIA.. "Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerna berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling bahagia berasa cukup tanpa suami.. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka".. 
Tiada ulasan:

Catat Ulasan