♥ Kek Karamel ♥
bahan2:
Lapisan A (Karamel)
2 sudu besar gula
Lapisan B (Puding)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
Lapisan C) Kek
140gm tepung gandum (ayak bersama baking powder)
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
Lapisan (D) Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara menbuatnya:
1) tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang, jangan dikacau, biar cair didalam loyang dan goyangkan menjadi serata...tutup api, karamel akan mengeras biarkan sahaja...
Lapisan A (Karamel)
2 sudu besar gula
Lapisan B (Puding)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
Lapisan C) Kek
140gm tepung gandum (ayak bersama baking powder)
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
Lapisan (D) Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara menbuatnya:
1) tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang, jangan dikacau, biar cair didalam loyang dan goyangkan menjadi serata...tutup api, karamel akan mengeras biarkan sahaja...
( lupe nak ambil pic.. ;p )
2. Kacau semua bahan (B), jangan berbuih, pkul skjap jerk, nti karamel tk menjadi. Masukkan (B) ke dalam loyang gula hangus tadi.
2. Kacau semua bahan (B), jangan berbuih, pkul skjap jerk, nti karamel tk menjadi. Masukkan (B) ke dalam loyang gula hangus tadi.
3. Masukkan bahan (D) ke dlm mixer pukul hingga soft peak bertanduk..bila diangkat tidak jatuh
4. Masukkan bahan (C) telur, air, minyak dipukul hingga naik 1 ganda
Setelah itu masukkan gula, tepung gandum + baking power, dipukul lagi hingga gebu
5. Campurkan adunan (C) + (D) guna senduk kayu,,,cara kaup balik
6. Bahagikan kepada beberapa bahagian ikut warna pilihan
7. Masukkan ke dalam loyang secara marble..berselang seli..
8. Bakar cara "water bath" bakar selama 1 jam 160 -180 C
9. Bila dah masak angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi
10) Masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1/2 jam...lagi simpan sama lagi sedap dimakan
hi la hasil rakanku sekelian....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan